California

California
Limantour beach, Point Reyes

dinsdag 22 juli 2014

Waar eet Kek vegetarisch? Deel 2: België ...

Omdat het misschien minder interessant is om 'uitgebreide' beschrijvingen van restaurants te lezen heb ik een soort van ranking bedacht ...

In welke restaurants 'kan' ik verschillende keren per week gaan eten? *****

Met 'kunnen' bedoel ik: het steekt niet tegen, verveelt niet, blijft lekker en interessant ... 
Het is beter dan of minstens zo goed als thuis!  En ja, dat is redelijk persoonlijk!

Zonder twijfel in Avalon, Gent.

Maar ook in De Graankorrel te Oostende!


De dagschotel is er vegan, lekker, origineel, verzorgd en gevarieerd.   Het restaurant is kleinschalig -de kok is ook diegene die opdient en afruimt- dus moet je er niet gehaast naartoe! En als je zeker wil zijn van een plekje, is reserveren de boodschap. Hun wortelgembersap is super lekker gemberig! De Graankorrel is enkel 's middags open. Er is ook een restaurant in Durbuy en de bessen vanop hun bessentaart komen uit eigen oogst.

In welke restaurants kan ik één keer per week gaan eten? ****

Hiervoor zijn meerdere kandidaten: de Appelier in Gent, het Lukemieke in Leuven, de Bron in Brugge, den Teepot  in  Brussel. In elk restaurant is elke dag een dagschotel en/of een dagmenu aan een interessante prijs.

Het Lukemieke, tenminste het eten in het Lukemieke, is meestal erg smakelijk en evenwichtig. 
Het is er gezellig maar soms heel druk: ga dus bij voorkeur tegen openingstijd, of tegen sluitingstijd!


Ongewone combinaties van smaken, kleuren en texturen. De desserten zijn tiramisu en dagvers gebak. Heerlijke chocoladetaart, en andere taarten! Je krijgt er een slaatje vooraf en gratis water op tafel.  In de zomer is het leuk in de tuin!


De Bron is lekker, verzorgd, met vriendelijke bediening. Het enige wat ik niet snap is dat er aan sommige gerechten stukjes seitanworstje zijn toegevoegd. Ook lekker versgeperst wortelgembersap!


Bij den Teepot  eet je redelijk sober, maar wel evenwichtig. Het restaurant is enkel 's middags open en bevindt zich op de verdieping boven de Bioshop.

Waar kan ik elke maand wel eens gaan eten? ***

De Greenway, in Gent en Leuven, en hopelijk ook ooit eens in Antwerpen! 

De Kleine Prins te Roeselare heb ik leren kennen toen familie in het nabijgelegen ziekenhuis was opgenomen. Naderhand ook nog wel eens geweest op doorreis. Het is een klein restaurant, maar hun aanpak is best in orde!

Waar kan ik een paar keer per jaar gaan eten? **

De Komkommertijd in Gent.

Het restaurant van de Bioplanet in Gent.

Sassy's in Oostende. 
Ze hebben daar een heel uitgebreid gamma pizza's, en suggesties van de dag voor soep en hoofdschotel. Die hoofdschotel kan nogal eentonig zijn. De bediening is heel goed, en na het eten word je nog verwend met een likeurtje. De kokkin is veganist, en dus weten ze daar waarin veganisten verschillen van vegetariërs.  EVA-korting én klantenkaart! Vroeger in hartje Oostende, nu uitgeweken naar Stene, maar met gratis fietsen aan het station van Oostende toch makkelijk te bereiken.

De broers van Julienne in Antwerpen. 
Dit restaurant heb ik nog maar heel recent een keer geprobeerd. Het is goed meegevallen, de soep was er heel erg lekker, de dagschotel was in orde. Het was leuk tafelen in de tuin. 
Een tweede test is aangewezen!
Antwerpen is verder een w o e s t i j n voor vegetariërs.  Voor een lekker broodje en sapje kan je zeker terecht in De Lombardia , maar het is er duur, en ze zijn er onvriendelijk. Tenminste, dat was jaren geleden zo. Nu kom ik er al een hele tijd niet meer en misschien hebben ze ondertussen leren omgaan met hun klanten?

In geval van nood zijn er in veel steden de EXKI en vegetarische opties in Le pain quotidien.

In Leuven is er ook de Loving hut, een vegan restaurant. Ik ben er nooit geweest, wel in the Loving hut in San Francisco. In SF was het er heel ongezellig en niet zo smakelijk en dus volstond één keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten