California

California
Limantour beach, Point Reyes

zaterdag 24 september 2016

Bijleren over Lyme en een klein beetje over ALS


Kek is nog steeds op zoek naar antwoorden.
Naar antwoorden op de vraag over een mogelijke link tussen ALS en Lyme.
Alle actuele info is welkom, want op internet kan je door het bomen het bos niet meer zien.
Zo gebeurde dat ze zich inschreef voor een heuse studiedag over teken en tekenziekten in Vlaanderen, georganiseerd door het agentschap Zorg en Gezondheid Vlaanderen.

Die studiedag was duidelijk nodig om alle mensen die een beetje diffuus met de tekenproblematiek bezig zijn, eens met elkaar in contact te brengen.
We leren bij, op verschillende vlakken.

Het biologisch/ecologisch luik!

Zachte natte winters zorgen voor meer teken, maar dat wist Kek al.

Een onderzoek dat gebeurde aan de UAntwerpen toont dat mezen en ook merels teken hebben, en dat de cyclus en de besmetting dus ook via onze gevederde vrienden kan gebeuren. Verschillende soorten teken komen voor bij vogels maar de Ixodes ricinus, de gewone mensenteek ook.

Op het ANB houdt men zich onder andere bezig met monitoring van in het wild levende dieren.
Omdat ook Tick-born-encephalitis door teken wordt overgebracht, worden specifiek vossen, reeën en everzwijnen gescreend. In Nederland, op de Sallands heuvelrug, zijn er bij reeën antistoffen gevonden tegen het TBE-virus. Daarna zijn teken onderzocht en die bleken drager van het virus te zijn.
Het TBE-virus komt al een tijd voor in ondermeer Duitsland en Oostenrijk.
Er bestaat geen behandeling, maar wel een vaccinatie! 
Meer info: Ecopedia

We leerden dat bosomvorming van naaldbos zonder ondergroei naar gemengd loofbos met verschillende etages wel eens zou kunnen zorgen voor een toename van het aantal teken.
In een lopend onderzoek werd aan de UGent vastgesteld dat de densiteit van teken groter is in gemengde, structuurrijke bossen, en dat ook het aantal Borrelia genotypes er hoger is. Een en ander heeft zeker te maken met een grotere diversiteit aan gastheren in gemengd loofbos.
De infectiegraad van de teken is voor de verschillende bostypes gelijk.

Het onderzoek naar het voorkomen en de besmettingsgraad gebeurt nogal versnipperd. Iedereen is met zijn eigen onderzoek bezig in zijn eigen instelling of instituut.
De studiedag kan een aanzet zijn om alle gegevens eens te verzamelen en methodieken van vangst en analyse te stroomlijnen.

Er is nu tekennet.be waar iedereen terecht kan voor informatie en waar de burger verzocht wordt om zijn tekenbeten te melden. 
In Nederland bestaat dit initiatief al langer. 
Er is ook een Europese informatie pagina: Eucalb

Het medisch luik!

De ELISA-test wordt besproken. De conclusie is eigenlijk dat een positieve ELISA-test niet noodzakelijk wijst op een recente besmetting. Sommige mensen blijven antistoffen gemaakt bij een eerdere besmetting in hun bloed houden.
Dat een negatieve ELISA-test niet uitsluit dat er wel besmetting is. Bij sommige mensen duurt het even voor er antistoffen gevormd worden of worden er sowieso te weinig antistoffen gevormd om met ELISA te kunnen detecteren.
De klinische symptomen zijn belangrijker in het stellen van een diagnose.
Kek vraagt zich af waarom ze deze test dan toch blijven doen!
Maar dat zullen ze in het UZLeuven hopelijk wel weten.

En verder hoort Kek dat een lumbaalpunctie om Lyme op te sporen in cerebrospinaal vocht geen enkel nut heeft als er niet op hetzelfde moment ook serum onderzocht wordt. Dat sowieso de hoeveelheid spirochaeten in het lumbaalvocht veelal te laag is om aan te kunnen tonen (Wat DM ook al zei en waar ze in Gent uit een negatieve PCR op lumbaalvocht, besloten dat er geen infectie is).

Er is nu wel een nieuw stofke gevonden, een cytokine, het  CXCL13, dat duidelijk aantoonbaar is bij mensen met Lyme neuroborreliose, LNB.
Uiteraard ging Kek daar meer info over opzoeken, op het internet!
Het klinkt veelbelovend.

Dat Lyme heel goed te behandelen is, vertelt een tweede spreker van UZLeuven.
De gangbare antibiotica zijn zeer effectief en er is nog geen resistentie ontwikkeld bij Borrelia.

'Chronische Lyme' zou niet bestaan.
De spreker vat het zo samen: 'het is niet aan mij om te bewijzen dat het niet bestaat, maar het is aan diegenen die zeggen dat het wel bestaat om wetenschappelijk bewijs te leveren.'
Persisterende, niet specifieke klachten die aanhouden na de antibioticabehandeling worden officieel het post-Lyme syndroom genoemd.

Dat er geen evidentie is dat ALS veroorzaakt wordt door Lyme. Alle geografische overlap daarrond is 'niet significant' (kaartje).


En dan krijgt Kek in haar mailbox een artikel over een mogelijke link tussen de aanwezigheid van Cyanobacteriën in vijvers in New England en het voorkomen van ALS in de wijken rond die waters.
Nadat opgemerkt werd dat er een significante (!) geografische overlap was, is men gaan kijken naar de genen van ALS-patiënten.
Blijkt dat een aantal van de gescreende ALS-patiënten een bepaalde mutatie hebben die aan de basis kan liggen van ALS.

Al bij al een conclusie die kan tellen: dat een omgevingsfactor een mutatie kan veroorzaken die tot het ontstaan van ALS leidt. Wordt zeker vevolgd ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten