California

California
Limantour beach, Point Reyes

vrijdag 7 oktober 2016

Ontdekkingen...

We leren weer wat bij, aan het begin van deze herfst...

Over appels ringen
Dat het appeltijd is, is duidelijk.
En het is een goed appeljaar, appels zijn er in overvloed.
Naast appelmoes, appeltaart, appelcake, appelcrumble, appelsap maakt Kek nu ook appelringen!
Je kan ze (lekker) krokant maken, of je kan ze nog wat sappig houden.
Niet elke appelsoort valt even makkelijk te ringen. Zachte, sappige appels gaan heel goed, harde, eerder droge en stevige appels gaan minder goed.
Het is eigenlijk een koud kunstje met een Aga in huis...
De appels wassen, ontdoen van klokhuizen met een appelboor, in schijven van zowat een halve cm dik snijden en de oven in.
Schillen hoeft niet, maar kan natuurlijk.



In de 'onderste' Aga-oven duurt het ongeveer 5-6u voor nog een beetje malse ringen en zeker 8u voor krokante ringen.
Op een rooster drogen ze sneller.


Kek test af en toe eens of ze al goed zijn.
Van de eerste lading bleven er niet veel over om te bewaren door al dat geproef tijdens het drogen.

Over huisnummers in Gent
Gent voert blijkbaar sinds kort een beleid om in de stadskern meer gezinswoningen te behouden.
Niet elk huis kan dus zomaar opgesplitst worden in apartementen.
En niet iedereen kan zich zomaar op een adres laten domicilieren.
Benieuwd wat de gevolgen gaan zijn van onze nieuwe nummers 16-0, 16-1 en 16-2 in Gent!

Over wassen met kastanjes
Het is spannend de eerste keer, maar het werkt!
In de wilde kastanje (de paardenkastanje ofte Aesculus hippocastanum) zitten namelijk saponinen. 
Saponinen zijn verbindingen die in sommige planten voorkomen, schuim vormen en een werking hebben vergelijkbaar met zeep.
Het gaat als volgt.
Spoel een stuk of acht kastanjes.
Snij ze in vier of meer.



Doe de stukken met 300ml water in een afsluitbare pot of fles.


Schudden en een nachtje laten staan.
Afgieten en klaar!
De eerste test met een kookwasprogramma is heel positief.

Over traagheid
Traagheid kan soms eens deugddoen!
Om een gesubsidieerde leerling te kunnen zijn in de muziekacademie, moet Kek zich ook inschrijven voor een gesubsidieerd vak en niet alleen voor instrument.
Dat vak wordt muziekgeschiedenis en alhoewel Kek initieel niet van plan is om ooit naar de les te gaan, laat staan om examen te gaan afleggen voor dat vak, geeft ze het uiteindelijk toch een kans.
De periodes die besproken worden (middeleeuwen, renaissance en barok) zijn uiteindelijk muzikale periodes waarmee ze enige affiniteit heeft.
En wat blijkt: het is zowaar een rustpunt in de week!
Het lesgeven stijl jaren zestig, prentjes uit boeken tonen, de luisterfragmenten, het gezapig sfeertje...

Over files en porto
Files zijn niet altijd te voorzien en soms echt vreselijk.
Gewoonlijk houdt Kek heel erg rekening met spitsuren en eventuele wegenwerken bij het plannen van haar ritten. Het is zo hatelijk om in een file te staan...
Ongevallen zijn echter niet te voorzien, evenmin happenings in het sportpaleis in Deurne. Happenings die de hele Antwerpse ring nog maar eens extra laten dichtslibben.
In de file hoort ze op de radio een man praten over zijn moeder met Alzheimer.
Geweldige herkenbaarheid!
Tot zijn verbazing herkent de man zijn moeder op een foto genomen in de kapel. 
De vrouw ontkent dat ze in de dienst aanwezig was.
'Geloven in god? Neen, ik geloof in porto!'

Over voeding in rusthuizen
Er is nog wat werk aan...
Kek komt tegenwoordig regelmatig in rusthuizen, met dank aan een moeder die sinds kort niet meer alleen kan wonen en een schoonmoeder die dat al een hele tijd niet meer kan.
Dat het eten in rusthuizen beter kan, daar is Kek al lang van overtuigd.  
Minder moet het zijn, maar beter en gezonder!
En dan zien we op het menu als avondeten staan: brood met gehakt.
Kek haar verbazing is groot als ze merkt dat het gaat om rauw gehakt, een bal rauw gehakt van zowat de grootte van een tennisbal.
We zijn natuurlijk in de far west, maar toch.
Het moet een regelrechte nachtmerrie zijn om als bejaarde vegetariër, gewend aan gezonde voeding, in zo'n instelling terecht te komen...
En dan vraagt men zich nog af hoe het komt dat de mensen er moeilijke stoelgang hebben. 
Op de website van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen valt het volgende te lezen:
'Bedrijven die varkensvlees bereiden bestemd om rauw te worden gegeten moeten bijzonder waakzaam zijn voor de goede hygiënepraktijken en het respect voor de koudeketen. Verder houdt het eten van rauw varkensvlees geen hoog risico in als uzelf ook deze principes hanteert.
Maar opgelet: het eten van rauw varkensvlees is te vermijden voor gevoelige doelgroepen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken. Daar blijft voorzichtigheid het ordewoord!'
Tja...

Over Hana Blažiková
Op 7 oktober tijdens het feestconcert mét academische zitting, ter gelegenheid van 10 jaar AMUZ, ontdekt Kek dat Hana meer dan gregoriaanse of middeleeuwse liedjes kan zingen.
Kek hoorde haar zingen in het Tiburtina-ensemble, de Tsjechische dames die voornamelijk gregoriaanse gezangen brengen. Ze viel er onmiddellijk op.
Nu blijkt Hana Blažiková voor vier jaar artiest in residentie te zijn in AMUZ.
Daar zit zeker nog muziek in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten