California

California
Limantour beach, Point Reyes

zaterdag 26 september 2015

Fermenteren, wie zijn best doet zal het leren...

Dit nieuwe fermentatieavontuur begint met een mail van een vriendin, met een link en een vraag.

De link gaat naar het FermePekes-project: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/ferme-pekes/
De vraag is of Kek geïnteresseerd is om ook mee te doen! En dat is Kek!
We worden geselecteerd en dinsdagavond 22 september is het dan zo ver: 
de introductieavond.



Sarah, Sander en Rose geven uitleg over het hoe en het waarom van fermenteren.
Kek onthoudt dat het Rose vooral om het praktische (bewaren van overvloed) en het culinaire (nieuwe smaken) te doen is en dat het voor de wetenschappers eerder een zoektocht is naar 'nieuwe' melkzuurbacteriën. Een nieuwe soort bacterie heeft allicht ook andere toepassingsmogelijkheden, zelfs op gebied van gezondheidszorg.
Kek vindt het allemaal heel interessant. 
Ze heeft er zowaar spijt van dat ze met dit idee niet meer aan de slag kan met leerlingen.

De belangrijkste info lijkt in elk geval dat je zowat alles kan (proberen te) fermenteren. 
Zo denkt Kek er ook over.
Na de zure graansoep, de Kombucha en de waterkefir is het nu dus de beurt aan ferme pekes in huis!

Het is even slikken als we horen dat we al nagenoeg onmiddellijk aan de slag moeten: vrijdag of zaterdag dient het experiment te starten!
Eerst nog de geschikte weckpotten vinden!
Dan wortels bestellen en omdat Kek zo'n vermoeden heeft dat 15 kg echt wel veel is, bestelt ze er 12 kg.
Het zijn bio-wortels uit Nederland, via de Dobbelhoeve geleverd.
'T is dan eindelijk zaterdag, en alles wordt in gereedheid gebracht!



 

En, een paar uur later ...


Naast een emmer vol pulp, een oververhitte Versaper, een keuken vol wortelsmos: 
drie bokalen sap voor het experiment, en een vierde met sap én wortels voor eigen gebruik!
Het is nu wachten op stalen nemen en resultaten zien, en Kek is benieuwd...


Voor het eigenlijk experiment gebruikt Kek tussen de zes en de zeven kg wortels. 
Voor de extra bokaal en een aperitiefje met appel en gember nog eens dikke twee kg.
Nog veel wortels in huis dus om iets anders mee te doen!








6 opmerkingen:

  1. Waarom fermenteer je de pulp ook niet? Gewoon zoals zuurkool.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kek is nog maar een beginner!
      En de vraag is ook: verleg je dan niet gewoon het probleem? Of maw: wat doe je met kilo's gefermenteerde wortelpulp

      Verwijderen
  2. Hier wat inspiratie: http://www.pureilonca.com/taart-cake/wortelpulp-proteine-brood-met-vijgen/

    BeantwoordenVerwijderen