California

California
Limantour beach, Point Reyes

vrijdag 15 mei 2015

Back to basics: de moestuin in!


Kek is er nog eens ingevlogen, en het was nodig. Moestuinwerken is ook 'tijd voor bezinning' en dat was ook wel eens nodig in deze heftige tijden van afscheid nemen.

En omdat het goeie systeem van badges in de haag hangen om te onthouden waar de percelen beginnen en eindigen, uiteindelijk niet zo goed bleek te zijn, zal ze het deze keer met foto's proberen vast te leggen.
Daar zullen slakken niet aan vreten, en zal de zon de letters niet van afbleken!
Dus groeien hier, of zullen in de nabije toekomst groeien, van voor naar achter: pompoen en courgette, late patatten, vroege patatten, bonen, erwten, labbonen, asperges en helemaal achter nog meer pompoenen.


Vorig jaar zijn trouwens 4 echte 'paddenhuisjes' geplaatst. 


Padden eten slakken en zo zouden we eindelijk eens van de slakken verlost zijn, en dat op een natuurlijk manier.
Kek heeft in de huisjes tot nu toe vooral slakken opgemerkt.
We zullen het dit jaar dan maar eens proberen met de slakkenvallen van de Aldi en bier!


Op twee na zijn alle voorgezaaide zonnebloemen al opgegeten door de slakken. 
Hoe ze het voor elkaar krijgen om in een klein serretje binnen te raken...

Het perceel voor pompoenen en courgettes ligt klaar voor een experiment: een derde kreeg oude bladcompost (links), een derde kreeg niets (midden) en het laatste derde (rechts) kreeg strooisel uit het kippenhok.
Dat was heel wat schup- en kruiwagenwerk ...
Benieuwd hoe verschillend de groei zal zijn!


De stokken voor de bonen zijn klaargezet. 


De patatten zijn voor de tweede keer aangeaard, tenminste de vroege. De late zitten pas sinds zondag in de grond. Emiel en Viktor hebben geholpen, de één met wat meer overtuiging dan de ander.


De erwten beginnen eindelijk te klimmen, zij het niet met veel overtuiging en de labbonen beginnen te bloeien.


Op enkele verloren stukjes is rucola en postelein gezaaid.
Oost-Indische kers, zonnebloemen en goudsbloemen zijn gezaaid voor wat kleur.
De asperges hebben compost gekregen.


De aardperen hebben niets nodig! Ze komen altijd en overal terug.


Ze brengen op en zijn ook nog lekker.
Het zeppelin-model vraagt bovendien weinig schrob- en kuiswerk vóór het klaarmaken.
Kek kreeg er twee jaar geleden van een vriendin en ze is fan.
Dat is nog eens een gewas!

Ai! Nu is Kek de rabarber toch niet vergeten zeker! 
HET voorjaarsgewas dat bijna niets nodig heeft.
Rabarbertaart is één van de lekkerste taarten.
Rabarbermoes...
En de crumble, al dan niet met aardbeien of gember, jammie!






4 opmerkingen:

  1. Ziet er supergoed uit kek!!

    Heb je met dat bier al slakken gevangen? E en ik hebben in de berm eens een halfleeg oud bierblikje gevonden en dat zat VOL halfvergane slakken!!
    Mijn slakkenvalletjes van Aveve werken niet. Mss nog wat chocomousse laten rotten om slakken te vangen ;).

    Mijn labbonen bloeien nog niet :(.

    Met mijn volgende rabarberoogst ga ik eens rabarberketchup proberen maken denk ik. Bv. zoals dit: http://kitchencaro.blogspot.nl/2013/07/rabarber-rabarber.html.
    Hoe maak jij rabarbertaart?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie slakken'val': rabarberbladeren op de grond leggen. Paar dagen later eens gaan kijken en alle mini- (en niet-zo-mini-) slakjes eronder bij de kippen gooien.

    BeantwoordenVerwijderen