California

California
Limantour beach, Point Reyes

maandag 2 juni 2014

Verhaaltjes

Vroeger vertelde ik Fien elke avond voor het slapengaan een verhaaltje over het zandmannetje. Fien kan zich nog heel wat herinneren, bij mij is er nog slechts een vage herinnering aan een bos, en zand, en elfjes, ...
Laatst kwam ik met Viktor van school gewandeld, en hij had weer eens een gat in zijn broek gevallen. Er kwam spontaan een verhaaltje. 
Eerst had ik het aan mijn been om steeds weer dát verhaal te vertellen over 'de juf met de gaten-in-broek-knip-schaar'. Maar na een paar keer, zei Viktor : 'vertel nu eens iets anders over die juf, Kek'

Maar in elk geval, zo gaat het verhaal van de juf met de gaten-in-broek-knip-schaar!
Er was eens, in Aalter, een juf en die had een speciale schaar, een gaten-in-broek-knip-schaar.
S morgens als de bel ging moesten alle kindjes van haar klas in een rij gaan staan, en dan nam ze haar gaten-in-broek-knip-schaar en knipte onder duivels gelach, in elke broek een gat. De mama's van de kindjes waren daar niet zo gelukkig mee, en zeiden dan 'maar jongen, heb je nu weeral een gat in je broek?' Een jongen zei op een keer: 'maar dat is de schuld van de juf'. Waarop de mama natuurlijk antwoordde:  'dat zal wel...'
Op een dag was de mama het zo beu dat ze aan de jongen voorstelde om in een rokje naar school te gaan... Dat wilde de jongen niet. En toen kwam de papa met een idee. Hij vond een materiaal uit dat niet kapot kon en maakte daarvan een broek voor de jongen. Nu zou het wel gedaan zijn met al die kapotte broeken!
Op school ging de bel zoals gewoonlijk, en moesten de kindjes in een rij gaan staan, zoals gewoonlijk, en nam de juf onder duivels gelach haar gaten-in-broek-knip-schaar uit haar kast en begon ze, zoals gewoonlijk te knippen. En toen kwam ze bij de jongen, en ze knipte en knipte, en knipte, en ze stopte met haar gelach, want de broek bleef heel. En nog probeerde ze het en toen werd ze zo kwaad dat ze gillend wegliep en met schaar en al verdween. En de jongen kwam vanaf dan (bijna) nooit meer thuis met een gat in zijn broek!

Essentieel is de papa die dat materiaal 'uitvond'. Ik had ooit onnadenkend gezegd: de papa bedacht een materiaal, maar Viktor verbeterde mij al snel: hij vond het uit!

Ondertussen is er ook een verhaaltje van een juf die stiekem de boterhammetjes van de kindjes opeet, en van een juf die altijd slaapt.

1 opmerking: