California

California
Limantour beach, Point Reyes

dinsdag 10 juni 2014

Staan of liggen?

Gezeten aan de ontbijttafel met mijn twee weinig aanspreekbare huisgenoten en zonder krant - abonnement nog niet verlengd - vroeg ik mij ineens af waarom sommige zaken op tafel 'liggen' en andere op tafel 'staan'. 
Een doosje smeerkaas staat op tafel, maar een blok pecorino ligt, evenals een blokje smeerkaas. Een kookwekkertje staat op tafel en een horloge ligt. Een zak met brood ligt. Als je het brood in een mand legt dan staat de mand met brood. Pillen liggen, zelfs als ze in een doosje zitten. Dat gevulde tassen, karaffen, flessen en dergelijke staan, lijkt logisch. Je kan ze ook laten liggen, maar dan...
Is het staan voorbehouden voor wat kan omvallen? Of voor iets met inhoud? Of voor iets met een duidelijk onderkant? Een bord staat op tafel, of het nu leeg is of vol, en een bord zal ook niet snel omvallen? Als ik het bord omdraai, ondersteboven dus, dan ligt het ineens...

Mijn handtas, meestal met heel wat inhoud, ligt op tafel, of op de kast, of op een stoel, of gewoon op de grond. Heeft liggen hier iets met slordigheid te maken? Zo van 't is daar gegooid, dus het ligt daar? Of gaat het hier om het niveau van de handtas? Een Delvaux of een Narcisco Rodriguez zal allicht bij voorkeur staan.

Ikzelf kan zowel op tafel staan als erop liggen. En de vlieg, die zit op tafel, behalve als ze dood is. Dan ligt ze...

En mijn allerlekkerste aardbeienrabarbercrumble staat op tafel!


5 opmerkingen:

  1. Je bent niet de eerste die zich dat afvraagt: http://www.dbnl.org/tekst/_taa008197501_01/_taa008197501_01_0070.php

    Deze reactie komt natuurlijk van een schooljuffrouw :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar hebben we het thuis ook eens over gehad met mijn broer haha.
    Ziet er een heerlijke aardbeienrabarbercrumble uit! Is daar een recept van? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Drie dikke stelen rabarber en
      500g aardbeien 
      In stukjes snijden en mengen met een kop (riet)suiker en een paar eetlepels (volkoren)bloem

      Voor de bovenlaag 
      1,5 kop bloem
      1 kop suiker
      1 kop boter
      1 kop havermout mengen tot er crumbles gevormd zijn (keukenrobot of manueel)

      In een grote ondiepe ovenschaal eerst het fruitmengsel leggen
      Hierover de crumbles uitspreiden

      30 tot 45 min bakken in warme oven, tot de bovenlaag licht bruin is en het fruit gaar

      Dit is een grote portie voor 10 tot 15 eters

      Wij eten dat warm met een bolletje vanilleijs
      Of gewoon koud

      De havermout geeft iets extra krokant, maar je proeft die wel. Dus als je niet van havervlokken houdt, gebruik dan meer bloem

      Verwijderen