California

California
Limantour beach, Point Reyes

zaterdag 9 januari 2016

Een nieuw jaar, een nieuwe challenge: een week alcoholvrij, bis.


Om de zoveel tijd gaat Kek via een alcoholvrije periode 'terug naar AF'.
Het scheelt in transport naar de glasbak, en in het boodschappen doen...

We starten op maandag 4 januari. 
'We' zijn Qui en Lien en Kek.
Lien gaat voor een maand suikervrij. 
Quinten doet mee en hij doet ook mee met Kek haar maand alcoholvrij.

En zie, wat valt er toevallig te lezen in De Morgen op maandag 4 januari!

'Eén op de tien Belgen kampt met een alcoholprobleem. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in een rapport. Het centrum wil dat de bevoegde overheden, verenigingen van zorgverleners, zorgorganisaties en patiëntenverenigingen werk maken van een alcoholplan.

In Nederland kan je jezelf momenteel ook aanmelden (op www.ikpas.nl) om de uitdaging aan te gaan 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken.

Niet dat Kek zich extra aangesproken voelt door al die aandacht voor alcoholvrij...

Omdat één van de positieve effecten van 'even stoppen met alcohol' volgens Kek ook een beetje afvallen is, wordt er langs de weegschaal gepasseerd.
Op de ochtend van dag twee zegt dat: 69. Dat is niet weinig...
Al goed dat Kek nu een alcoholplan heeft!

Behalve veel zin in een glaasje rond nootjestijd, valt het gemis goed mee. Om de avonden door te komen haalt Kek veel lekkere thee in huis.
En er zijn voor de komende weken geen feestjes gepland.
Het is sowieso een beetje een strategische keuze om op 4 januari te starten.

Wat valt er na een week te zeggen over de beloofde positieve effecten? 
Het is niet niks wat er volgens een gezondheidsforum te verwachten valt.

'De meeste personen die een alcoholloze maand per jaar inlassen, voelen zich over het algemeen veel fitter. Ze slapen beter, langer en dieper, zijn bijgevolg beter uitgerust en kunnen zich beter concentreren. Tijdens de alcoholloze maand komt de lever tot rust en heeft het orgaan de gelegenheid om zich te herstellen. Een bijkomend voordeel is dat je na een maand zonder alcohol beseft dat het zonder alcohol ook kan. Veel mensen zullen dus definitief stoppen met drinken of hun alcoholinname serieus minderen. Gewicht verliezen zal je er spijtig genoeg niet echt van doen.' 

Kan Kek zich beter concentreren?
Daar heeft ze eigenlijk geen idee over.

Slaapt Kek beter?
Niet echt, ze heeft 's avonds meestal nog een en ander om over na te denken en inslapen gaat moeilijk. Nachtmerries of toch op zijn minst heel bizarre dromen had Kek ook mét alcohol... Op een andere 'gezondheidswebsite' valt te lezen dat het nog even kan duren voor dat positieve effect zich laat voelen.
Geen paniek dus...

'De meeste alcoholverslaafden hebben last van slapeloosheid tijdens het afkicken van alcohol. Ook duurt het erg lang voordat zij in slaap geraken. Na 25 alcoholvrije dagen zijn deze verschijnselen nog steeds aanwezig, men heeft nog steeds moeite met inslapen en de kwaliteit van de slaap is nog steeds verstoord.'

Hoe zit het met het gewicht?
Ondanks het feit dat Kek vindt dat het buikje al wat minder spant, blijft de naald van de weegschaal op 69 staan. Of gaat ze al een heel klein beetje richting 68?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten