California

California
Limantour beach, Point Reyes

donderdag 10 december 2015

Wat als ALS als gevolg van Lyme moet gezien worden?

We zijn weer een stap verder.
Niet onmiddellijk in het vinden van een weg naar genezing, maar in de beeldvorming rond het ziekteproces, en wat oorzaken en wat gevolgen zijn.
Bij de consultatie in Himmunitas blijkt er toch nog evolutie in het ziektebeeld en de interpretatie te komen.

Even een korte schets in vogelvlucht...

In Snor zijn kak, excuseer de terminologie, zaten heel veel, VEEL te veel, van een bepaald soort bacteriën.
En die bacteriën produceren ammoniak, veel ammoniak.
Normaliter komen er ook wel wat van die bacteriën voor in de dikke darm, maar op een of andere manier zijn die blijkbaar in Snor zijn dunne darm terecht gekomen.  En ze hebben zich daar geweldig uitgebreid...

Als dat ammoniak in het bloed komt, en dat komt in het bloed omdat er in de dunne darm opname van vanalles in het bloed is (daar is de dunne darm op gemaakt) dan wordt daar glutamaat uit gemaakt. 
Dat is niet onlogisch.

Blijkt nu dat glutamaat in hoge dosis een nefaste invloed op neuronen heeft (kan goed zijn,  zie ondermeer http://www.alsliga.be/nl/de-rol-van-glutamaat-als).
Het wordt ook gelinkt aan ALS, en komt bij ongeveer 40% van de ALS-patiënten voor. 

DM is er nu trouwens ook van overtuigd dat Snor wel ALS heeft, weliswaar getriggerd door Lyme - iets wat Kek eigenlijk al de hele tijd vermoedt.

Vermits Snor zijn stoelgang (excuseer alweer) sinds hij gestopt is met antibiotica, sterk gewijzigd is, zou dat wel eens een verklaring kunnen zijn voor de aanwezigheid van die bacteriën (vinden WIJ en zeker Kek denkt dat door de antibiotica een bepaald soort resistente bacteriën zich sterk heeft kunnen uitbreiden ten koste van andere stammen).

Bon, DM ging nog een en ander natrekken ivm die bacteriën, en ons dan verslag en eventuele behandeling opsturen. In elk geval: hij heeft meestal een coherent verhaal, en hij doet moeite om oorzaken aan gevolgen te koppelen.
Verwijzend naar de negatieve PCR-test om Lyme-bacteriën in hersenvocht aan te tonen, zei hij ook dat Lyme-bacteriën bij een oude besmetting niet meer in hersenvocht aan te tonen zijn, maar enkel in weefsels. 
Wat ook niet onlogisch is...

Wat Kek nu toch meevalt bij DM is dat hij creatief kan en wil denken, en veel zaken met elkaar verbindt.
Dat is iets wat mij bij alle neurologen die wij al gezien en gesproken hebben erg tegenviel: die denken gewoon binnen de uitgeschreven lijntjes van hun vak.

In elk geval, zelfs als hij gelijk heeft, DM: het ziet er niet naar uit dat het nog echt terug goed komt met Snor en momenteel is het een regelrechte nachtmerrie voor hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten