California

California
Limantour beach, Point Reyes

maandag 8 juni 2015

Lyme in een notendop

Of: wat iedereen mag/moet weten over de ziekte van Lyme nu er steeds meer met Borrelia besmette teken gesignaleerd worden. De eerste helft van haar leven had Kek zelfs nog nooit over teken gehoord. En nu zijn er nog steeds mensen die er nog nooit een in levende lijve gezien hebben. Kek prijst hen gelukkig, maar ze kunnen maar beter voorbereid zijn!
Hier zijn ze, de teken in verschillende stadia. En neen dat is geen eigen foto!


Maar goed, tijd in elk geval voor een beetje Lyme-wetenschap!

1. Ze bestaat. 
De ziekte van Lyme en zelfs chronische Lyme, ze bestaan!
Daar zal iedereen die er rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken kreeg, het wel mee eens zijn. Uiteraard zijn er non-believers. Hen wenst Kek een persoonlijke confrontatie met Lyme toe.

2. Ze is moeilijk te diagnosticeren. 
Dat is waar. Testen zijn vaak vals negatief. De bacterie weet zich onzichtbaar te maken!
De ene test is de andere niet en laat de test die hier in Belgie gebruikt wordt er nu net een zijn die absoluut niet alle gevallen detecteert. Is 50% betrouwbaarheid wel valabel voor een test, vraagt Kek zich dan af!
Dure testen in Duitsland bv. leggen haarscherp de infecties en co-infecties bloot. De bacteriën worden met naam en toegaan genoemd. Wat is er misgelopen hier bij ons?

3. Je wordt als patiënt met vage neurologische klachten in eerste instantie doorverwezen naar een ALS-specialist, een MS-specialist, een reumatoloog of nog een andere specialist. De kans is groot dat je daar gecatalogeerd wordt als ALS-patiënt, MS-patiënt, of nog erger, als iemand bij wie het 'allemaal tussen de oren zit'. Vakspecialisten zien het vaak nogal eng en doen symptomen graag passen in 'hun' aandoening.
Na een tijd heb je door dat de voorgeschreven behandeling niets uithaalt, en dat het van kwaad naar erger gaat met jouw toestand. Bovendien heb je symptomen die atypisch zijn voor de jou toegedichte ziekte. 

4. Uiteindelijk ga je -leve het internet- zelf op zoek naar informatie.
En ja, wat je vindt zijn getuigenissen van mensen die net dezelfde mizerie en symptomen doormaken, en uiteindelijk Lyme blijken te hebben. Je bent zelf overtuigd, maar moet nu de behandelende dokters nog overtuigen.

5. Bij gerenommeerde instituten en instellingen in Amerika, Duitsland en zelfs Nederland, vind je wetenschappelijk bewijs. 
Chronische Lyme bestaat én manifesteert zich op zeer uiteenlopende wijze én wordt vaak veel te laat herkend.

6. Nadenken levert Kek twee hypotheses op.
Ofwel geeft de Lyme-bacterie ALS- of MS-achtige symptomen. 
Dan zullen de voorgeschreven medicamenten ter behandeling van ALS of MS je niet veel verder helpen. Alleen de farmaceutische industrie wordt er beter van.
Ofwel veroorzaakt de Lyme-bacterie ALS of MS. In het laatste geval zal de typische ALS of MS medicatie niet helpen zolang de bacteriële infectie niet wordt behandeld.

7. Een infectie behandel je met antibiotica, veel antibiotica en verschillende soorten in 't geval van de ziekte van Lyme. Je krijgt ze intraveneus toegediend of moet ze oraal nemen, en je gaat je er zo mogelijk nog ellendiger van voelen.

8. Het is een verhaal van zeer lange adem en de levenskwaliteit is ondertussen laag. Lyme beheerst in grote mate het leven van de patiënt en zijn omgeving.

9. Voor wie het allemaal nog eens van een ander wil horen:

10. Hoop doet leven! 
Zowel hoop op verbetering van de eigen toestand, als hoop op verbetering van diagnose- en behandelmethodes, en zeker niet te vergeten, hoop op mentaliteitswijziging tov Lyme!

Zeg dat Kek het gezegd heeft.
1 opmerking:

  1. Kek! Je wenst NIEMAND een persoonlijke confrontatie met Lyme toe!

    BeantwoordenVerwijderen